Assam General Knowledge, Part- 1 : 

Here is a set of GK Questions on Assam & Geography MCQ (multiple choice question). This post is going to be very useful for various competitive examinations e.g, APSC, Agriculture Department Exam ,Assam Police, TET, DHS, PNRD, APDCL etc.


1.Which one is the largest District in Assam by area wise

a) Dhuburi

b) Kamrup

c) Karbi Anglong

d) Nalbari

Correct Answer: c) Karbi Anglong

2. The literacy rate of Assam According to 2011 census is

a) 75.25%

b) 72.35%

c) 72.19%

d)70.45%

Correct Answer: c) 72.19%

3. The Asom Divas is celebrated on

a) 10th December

b) 2nd December

c)15th August

d) 26th January

Correct Answer: b) 2nd December

4.Which is the highest point in Assam?

a) Sri Surya

b) Chenghehison

c)Nilachal

d)Himagiri

Correct Answer: b) Chenghehison

5. Which state is to the north of Assam?

a)Manipur

b)Tripura

c)West Bengal

d)Arunachal Pradesh

Correct Answer: d)Arunachal Pradesh

6. When did the british annex Assam ?

a) 1826

b)1925

c)1888

d)1772

Correct Answer: a) 1826

7. The Assam Agriculture University Jorhat was established in the year

a)1969

b)1965

c)1988

d)1972

Correct Answer : a)1969

8. In which location,the Manas river joins the Brahmaputra river ?

a)Dhuburi

b)Jogighopa

c)Bilasipara

d)Halakura

Correct Answer: b) Jogighopa

9) Which town is also known as Manchester of Assam ?

a)Sualkuchi

b)Hajo

c)Barpeta

d)Nagaon

Correct Answer: a)Sualkuchi

10.The first Book fair in Assam was held at

a)Guwahati

b)Jorhat

c)Morigaon

d)Nagaon

Correct Answer: d)Nagaon

11.Who was the first Speaker  of the assam Assembly?

a)Ranjit Das

b)Hitendra Goswami

c) Basanta Kumar Das

d)Tarun Gooi

Correct Answer: c) Basanta Kumar Das

12.How many Wildlife Sanctuaries are there in Assam ?

a) 20

b)16

c)18

d)19

Correct answer: c)18

13.Name the state Tree of Assam?

a)Neem

b)Sal

c) Hollong

D) Segun

Correct answer: c) Hollong

14.Name the State Birds of Assam ?

a)Koel

b) Deo Hanh

c) Woodland birds

d) Pigmy hog

Correct Answer: b) Deo Hanh

15.Pabitora Sanctuary got its recognition in the year.......

a) 1995

b)2001

c)1987

d)1998

Correct Answer: c)1987

16. Manas National Park has a coverage area of ?

a)465 sq. km

b)480 sq. km

c)500 sq.km

d) 450 sq. km

Correct Answer: c)500 sq.km

17. The state Animal of Assam is.............

a) One horned Rhino

b) Elephant

c) tiger

d) Lion

Correct Answer: a) One horned Rhino

18. Orang National park got its recognition in the year ?

a)1999

b)2000

c)1998

d)2001

Correct Answer: a)1999

19. At which place of Assam is a jute mill located ?

a) Silghat

b)Guwahati

c) Jorhat

d) Morigaon

Correct Answer: a) Silghat

20. The ‘Assam Sports Day’ Celebrated on........

a) 16th August

b) 17th October

c) 2nd December

d) 26th January

Correct Answer: b) 17th October